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TOPIC 1: LO2 Certification

Question 1.8 in the checklist for LO2 certification requires that the rear indicator lenses fitted
to the vehicle should be amber. With the Traffic Regulations 1962 being repealed and the

introduction of Transport Operations (Road Use Management - Vehicle Safety and Standards)
Regulation 1999 this requirement has changed and now reads as follows:

Section 88.
(3) The flashes of light displayed by a direction indicator light
must be-
(b) if the light faces backwards—

(0 yellow: or
(i) i avehicle was buiit before July 1873- yellow or red.

Due to an ever increasing demand for approvals of suspension modifications, Vehicle
Standards have released the following policy regarding this matter.

Body Lift Kits

The maximumn allowable height permitted by Queensiand Transport has been set at 50
millimetres (2 inches).

Suspension Height Modifications
The suspension travel in the bump or rebound mode must not be altsred by more than

It should bhe noted that both modifications can be performed simultaneocusly to a
vehicle to gain extra vehicle body height but individual specifications must not be
exceeded. Modifiers may have to obtain the original bump stop clearance to
calculate the allowable acceptable increase. The wheels and tyres fitted to a
modified vehicle must continue to comply with the requirements of the Transport
Operations (Road Use Management - Vehicle Standards and Safety) Regulation
1888.



An individual vehicle modification application to be made to Queensland Transport for body
lift kits (blocks between body/cabin and chassis mounts) up to 50 mm in height. Applications
must indicate all changes made to implement the modification (including steering and braking
componentry) and materials used in the lift blocks. Body lifts in excess of 50 mm will not be
considered.

If acceptable, a letier of approval for the instaliation of a body Hift kit will be issued by
Queensland Transport.

Suspension height modifications carried out in accordance with good engineering practice
will be considerad acceptable where the suspension travel in the bump or rebound mode is
not altered by more than plus or minus one-third of that measurement as specified by the
original marufscturer. A vehicle modification application will not be required as this is
considered to be a self approved modification.

Modifications that involve leaf springs remounted from under axle to over axle are not
regarded as an acceptable form of suspension modification and will mot be approved.



